VISION CENTER SWEDEN Grundare och Eldsjäl

Dervis Dennis Aksay, Director / Founder

Dervis Dennis Aksay, Director / Founder

 

”Min bakgrund är mitt verktyg till att hjälpa andra in på bättre vägar. På gott och ont har jag gått den hårda vägen. Jag har tagit mig ur kriminalitet för att idag få uppleva ett liv utan oro och ångest och jag har förstått hur viktigt det är att ha nära och kära som tror på en. Nu vill jag förmedla mina kunskaper och erfarenheter för att förebygga kriminella tankar hos människor som lever i utanförskap” /Dervis

Dervis ”Dennis” Aksay är uppvuxen i Turkiet med hederskultur som måttstock. Han blev som 18-åring bortgift i Sverige trots att varken kvinnan eller han ville gifta sig med varandra. Utanförskap blev hans vardag då svärföräldrarna vägrade låta honom integreras i det nya landet. Han säger själv ”Ingen såg mig”. Frustrationen tog honom till slut till droger, spelmissbruk och kriminalitet.

2008 blev han fri från allt och bestämde sig för att använda sin energi till att hjälpa andra, speciellt ungdomar så att de inte ska behöva uppleva det som han gjorde. 2009 startade han X-CONS Haninge ideella förening som idag har bytt namn till Vision Center. Att föreningen ändrade namn till Vision Center berodde på två saker:

  • Samhället sätter ofta en negativ stämpel på en organisation som heter Vision Center.
  • Vi ville betona att vi kämpar för att alla ska känna att de har en vision/framtidsdröm.

Resan från 2009 har gått både upp och ner (det är många fördomar att kämpa mot när man är en före detta kriminell som vill leva hederligt) men han har lyckats! Genom idogt arbete har han skapat en verksamhet i Haninge som verkligen hjälper. 2016 startade han en liknande verksamhet i Istanbul, Turkiet.